Sunday, March 8, 2009

inilah seorang hidupan di alam kehidupan~


tiap pg, sy bgn, pergi keje, walau ape pun susah pyhnye, sy tetap pergi, kene berjalan jauh, nk naik bas, sbb nk naik rapid, kdg2 bas xde, kene amik taxi, biase la, taxi time org nk g keje, dgr je nk g summit, heitech, mule dyorg pk psl jam, mule la nk charge mahal.... tp kdg2 t'pkse... jln yg sbnanye 10 minit je bley jd lebey dr setengah jam, mmg tensen...

bile dh smpai tmpt keje, nk tggu lif, harap je ade 5,6 lif exclusive, tp lamenye bley thn la nk tgu... biase la building 14 tgkt, mane ade org larat naik tangge...ofis dulu lain la, naik je tangge, pun baik utk org yg mau keep fit..hehe

smpi ofis, punch card, silent fon, amik hard disk, on computer sume, smentare nk tgu computer on, smpat la wt air dulu... balik ke meje, tgk2 file2 yg ade, check organizer, plan nk wt ape dulu... kene organize gak sbb wpun meje besar tp bile 3 monitor t'pacak atas meje, mmg akan memakan space gak la, akhirnye sy wt keputusan, beli brg hiasan yg comel2 je...hehe

mule keje, ade keje updating files, editing player, wt template, programming, ni contoh je la... byk yg alex n faiez ajar sbnanye... ade byk lg yg dyorg lum ajar lg nih, mkneye makin bz la kan..hurm...mase akan terase cepat bile byk keje.... alex sbg senior programmer lagi la takut bile mase b'jln, sbb dye lg la sgt2 byk keje... sume org pun nk pggil dye... haish, dats y, sy n jesse bile ade prob, ktorg akan cube setel dulu walau cmne susahnye pun, pggil alex adalah pilihan t'akhir...hehe...wpun alex salu ckp "kalo ade pape mslh, pggl je"

ni xtmasuk kene wt keje melibatkan big boss "majikan" sy tuh, kdg2 org pggil dye encik B... hehe, nasib je dye xphm BM... huhu...kdg2 bile sy masuk bilik majikan, org akan tnye "g apply cuti ke"... sbnanye x.... yela, salunye yg akan masuk bilik bos sume senior2 je.. sy xnk gak, tp sbb sy je yg d trained utk wt maintaining program 1 lg tu...tpkse la...

time keje, bkn la sume senyap sgt pun, bising gak kdg2.. kalu x, mmg bosan n mengantuk la jwbnye... actly, sy sgt suke ngn staff2 kt cni... sgt2 frenly n sporting... wt lawak pun bley tahan gak...bkn senang nk dpt ofismates yg cmni... cmpur ngn chinese n indian lg... kalo bab2 blaja, dpt skill baru, dyorg mst share... "SHARING IS CARING" kate mereke...

btw, skg ni sy kene keje overtime, balik kol 7 stp hari n sabtu pun keje half day, kami sbnanye sgt mengejar production, dgn standard yg sentiase b'tukar, yg xthn, bile byk amendment, keep changing... haish, tensen...n ari tu, encik B ade gtau senior2, kene keje smpai kol 8 mlm, n senior2 tnye ktorg, dyorg akan byr la OT tu, bley mmg bley, d prob now is, sy dok shah alam, gune public tansport lak tu, kalo mase biase2 pun sy smpai umah kol 9 lebey, apetah lg kalo balik kol 8... n selase ni, dyorg nk tau jwpn, nway, bkn la pkse pun, volunteer je...sape yg nk... sy pun xtau nk bg jwpn ape...hurmm...

sy xsuke bile nk balik umah, sbb nk kene pk personal matter plak... letih keje, sy pk psl personal plak... psl mslh family sy, psl kesihatan abah, psl m------- k----- lg... smpai nk pk psl diri sendiri, mmg xsempat la kn, skg ni mmg sy kurang rase nk mkn, kalo dpt mkn nasi skali sehari tu mmg naseb baik la, tu pun mmg xkn abis, huhu, truknye la kn...memalukan sungguh...sbb tu sy ckp, kalo bley elak masalah kecik2, sy nk elak... sbb kdg2 bile sume dtg skali serentak, sy akan jd sgt xkuat, rumah sewa sy, ade 2 org je t'masuk sy, kakak sorg tu bile balik keje, mst masuk trus bilik, gayut ngn tunang dye... mmg tgl sy sorg2 la yg t'kebil2....sy akan jd lege bile dh luahkan pd syura n komala... 2 org kwn sy tula yg jd mangse... dyorg ckp "XPE, LUAHKAN JE, JGN SIMPAN"... sy kene pure2 kuat smgt dulu, baru bley cte... kalo rase2 xmmpu, sy balik nangis dulu, then sy baru jumpe syura, baru sy kuarkan sume... syura, ko mmg baik...sory kalo ko tnye, aku t'pkse diam kdg2 sbb xnk nangis depan ko n komala...hehe

aku rindu dye.....nk tau ape sbnanye yg berlaku...tp aku xberupaye nk wt pape.... t'pulang la.... d decision is yours, aite?
my point here is, what is my fault? sy xbaik ke? ape sy dh wt? mgkinkah m'diamkan diri tu satu penyelesaian? sy xrase btul...
adekah spt keje sy, bile xjumpe salah ape yg client nk, sy akan ckp "NO FAULT FOUND"... tu salu sy akan ckp bile sy dh buntu.... tp dlm hal ni, i'm still searching.... xkn dgn 1 sebab, bley lupekan sumenye, t'masuk all d memories... argh... it makes me migrained when keep thinking dis...

dgn alasan ape, utk m'diamkan diri? alasan agama? mgkin sdh insaf, tp ttp bkn alasan yg cukup konkrit...atau alasan keje? mgkin ke keje sy t'lalu ringan di pndg? atau keletihan sy xmmpu menandingi keletihan anda? atau sy ni kuat mendesak? sy mendesak hanye bile tiade jwpn yg memuaskan ati je...

p/s: thanx to my blog, sbbye ni satu care utk sy rase lege.... wpun org meluat nk bace or letih nk bace...nk gelak ke nk kutuk, t'pulang, sy mmg xt'tanggung nk cite sume skali...tp sy ttp memerlukan comment dr readers sume...jase baikmu akan dikenang...

16 comments:

k.e.r.i. said...

m------- k-----
ko jangan melayan sangat orang tua tu.
orang tua, lagi tua lagi banyak pe'el nya.
haha

morninGlory~ said...

haha~ ko phm ke? adui...hehe
ko kalo dye bace, abih la, tp org bz xkn ade mase nk bace...huhu

k.e.r.i. said...

aku da berapa tahun dok sebilik dengan dia.
kenal la sikit-sikit perangai pakcik tu.
korang ni macam ada masalah je.
huhu.
jangan cerita.
tak nak masuk campur.
just wanna tell u what i'm thinking based on ur post.

morninGlory~ said...

t'pulang la pd ko nk pk ape...
stp org ade assumption sndiri aite?
aku jz nk luahkan ape yg aku rase je...sblm aku balik ke tmpt asal...mmg aku lemah je kalo nk balik s.alam nun...ari ni plak tu...mmg lemah r sume sendi2 aku...adui...

Markmiez said...

hum...ilek yem..jgn pk sgt..kang ko pk kan..maken xleh wat kije lak..huhu...ala..ko dulikkan die..nanti die carik la ko tu..

morninGlory~ said...

kalo la aku bley dulikkan dye...hukhuk~

k.e.r.i. said...

dulikkan aje.
haha~

donnowattono said...

hey sis, be strong ya... masalah cinta bukan boleh mati pun.. orang bodoh jer yang sanggup mati kerna cinta, nie bukan citer hindi atau korea bebagai tue kay..

hidup nie bukan sekadar cinta pada manusia jer.. kite kene igt cinta pada Allah adalah cinta yang paling memjamin kebahagiaan di dunia dan sana kelak.. setakat panas2 suam2 kuku dalam hubungan tue biasala, nama pun kehidupan kan.

keputusan utk gembire ke, nak bersedihhh sobab lelaki tercinta tue ker, seme terletak pada zaem..bukan lelaki yg mengecewakan zaem tue..

pandai2 la buat pilih sendiri sama ada nk bahagia atau tak.. once u make a decision, never regret dan jangan merungut.. y?

sebab keputusan tue, awak sendiri yg wat.. so lu pikir la sendiri.

farah said...

xaem, nsihat aku pendek je:
"BE STRONG"
kalau payah2 sgt, sile cari jantan terhangat di pasaran yg lain..hikhikhik ;p

Abaan Pok Ya said...

orang tua tu buat hal ke xaem..ko ckp aku bia aku g sepak je dier sedas..aper ke hal mamat tu..bukan stakat keri je kenal dier..aku lebih dari kenal sngat2 la dier tu..

MaZnIe said...

erm..kt mmg xrapat dgn zaem..xkenal pun sapa 'org tua' tu..tp, zaem sabar ek..kalo bley, jgn selalu ingtkan dia..xpe..nangis la puas2..nangis smpi lupa terus pasal dia..bngun pg esoknya, mulakan hidup baru..kt penah rs semua ni..sabar ek..kt paham apa yg zaem rs..kadang2 kt mmg xnak org lain tau yg kt ada mslh..tp kt juga perlukan someone utk luahkan semuanya..maybe zaem bley citer kat mak zaem..mungkin mak bley legakan hati zaem..trust me..
jgn abaikan kesihatan..mkn ikut pada ms..kalo zaem bley tunjukkan yg zaem bley hidup tanpa dia, dia akan menyesal sbb lepaskan zaem..zaem kena tunjuk yg zaem kuat..kalo dia yg sebenar2nya utk zaem, dia akan dtg blik..Insya Allah..

Markmiez said...

bapak panjang komen mazni..letih den membaco nyee....

_ahn_ said...

beb..ape cer ni??ko ni...cam ni ke kwan??ish...hang duk sonyap je yer???????igt kn everthng was ok...ish...........!!!!!!!!

FiezaZul said...

bwk bertenang ye cik xaem...

elnadia said...

iye xaem. jangan cari orang yang kite je sayang lebih2. kena die yang sayang kite lebih.

tp mmg susah nak cari orang laki yang berkualiti sekarang. hohohoo.

morninGlory~ said...

to keri:
iyelah tuh ek...huhu~

to donnowattono a.k.a k.wan:
iye, sy xnyesal, jz t'kilan jek, never regret pun, jz bende dlm hati je yg byk b'pk...hehe~

to farah:
thanx...tp xperlu pun jantan yg t'hangat sbb ku rase x sehangat mane pun...wahaha~

to Abaan Pok Ya:
xla2...dye baik je ngan aku...mmg korg pun kenal dye cmne aite? (+_+)

to maznie:
thanx 4 ur advise...kte kene trime kenyataan wlau apepun, life must go on..pedih ke perit ke, still nk kene telan gak, yg beze, how we absorb dat kind of problems...i'm trying to be positive...

to markmiez:
pjg2 pun, larat gak ko bace...hehe~

to ahn:
an, bkn aku xmau cite kt ko, tp ko kn jauh, aku pun xreti nk cite kt ko, takut ko pun ade mslh lain...bile ko nk balik? rindu kt ko...

to fieza:
iye, sy sdg men"try"...

to elnadia:
tu la psl, satu je pesan aku, kite kene tau cmne nk protect diri kte, mksudnye kene tau utk b'dikari, kene pk b4 n after, sesuatu itu adalah unpredictable...bkn utk menakutkan, tp sbg peringatan..:D